Nasze przepisy

WZMACNIAMY ODPORNOŚĆ

22

W obliczu zagrożenia ze strony nowego nieznanego wirusa WHO zaleca że w ramach ochrony przed koronawirusem trzeba unikać dużych skupisk ludzi i dbać o higienę. Jest to nasza pierwsza linia obrony. Ale mam też drugą – własną odporność, którą można wzmacniać.

To właśnie zróżnicowana, dobrze skomponowana dieta sprzyja utrzymaniu dobrej odporności. Oto kilka rzeczy, które warto włączyć do jadłospisu w okresie zagrożenia koronawirusem.

Więcej: https://zdrowie.radiozet.pl/Medycyna/Wiadomosci/Jak-wzmocnic-uklad-odpornosciowy-aby-uniknac-koronawirusa

Czosnek, cebula, miód

36

Wiele warzyw pełni rolę terapeutyczną dzięki zawartości związków o charakterze bakteriobójczym i grzybobójczym. Na uwagę zasługują zwłaszcza cebula i czosnek. Uważa się że dzięki związkom siarki nadającym cebuli i czosnkowi ostry smak i zapach sok z tych roślin zapobiega infekcjom. Dodatkowo mają one działanie odtruwające, obniżają ciśnienie krwi, zapobiegają miażdżycy. Właściwości antybakteryjne ma również miód. Godny polecenia jest miód: lipowy, gryczany i rzepakowy ale najlepszy jest miód spadziowy. Należy pamiętać, że wysoka temperatura niszczy dobroczynne związki zawarte w miodzie, dlatego miód należy pić rozpuszczony w letniej wodzie.

Anyż

 44

Przyprawa w kształcie kwiatu zawiera kwas szikimowy, który jest stosowany jako materiał podstawowy do produkcji Tamiflu, który jest stosowany w przypadku wirusa grypy. Jest bardzo silny jako środek antywirusowy. Anyż gwiazdkowaty można dodać  do herbat, takich jak zielona herbata lub czarna herbata.

Kurkuma

77

Podstawową i najcenniejszą dla zdrowia substancją zawartą w kurkumie jest kurkumina, która ma swoje zastosowanie antybakteryjne. Kurkumę można dodawać do potraw lub pić z wodą i cytryną.

Warzywa i owoce

6

Zawierają duże ilości witamin i składników mineralnych, w tym przeciwutleniaczy, oraz naturalnych substancji ochronnych występujących w roślinach – bioflawonidów. Przeciwutleniacze – tzw. antyoksydanty – pomagają neutralizować nadmiar wolnych rodników wytwarzanych w ramach naturalnego mechanizmu obronnego organizmu. Niezastąpioną witaminę C znajdziemy głownie w cytrusach i papryce, żółte banany czy czerwone pomidory to duża dawka witaminy B6, a kwasu foliowego szukajmy w zielonych brokułach czy szpinaku. Warzywa i owoce jedzmy codziennie, jako dodatek do obiadu w formie surówek i sałatek, a także w ramach przekąski między posiłkami. Chrupiąca marchewka (prowitamina A, wit. K, B1, B2) czy soczyste jabłko (wit. C, A, B1, B2, PP i B3) to zdecydowanie lepszy wybór niż czekoladowy baton!

Zdrowe tłuszcze

 

 hgnj

Niezwykle istotna z punktu widzenia efektywności systemu immunologicznego jest witamina D (z tłustych ryb) i witamina E (z oliwy z oliwek, nasion,orzechów, awokado).

Probiotyki

 hnjf

 

Probiotyki wzmacniają mikrobiotę jelitową. Jest ona niezwykle istotna nie tylko w procesach trawienia i metabolizmu, ale również w kształtowaniu odpornośc organizmu.

Te wyselekcjonowane kultury żywych bakterii znajdziemy w jogurtach, maślankach oraz kiszonej kapuście i ogórkach. Probiotyki chronią układ pokarmowy przed bakteriami chorobotwórczymi hamując rozwój patogenu oraz redukują stany zapalne.

 

 Kilka propozycji przepisów na wzmocnienie 1   2

Poniżej znajdują się przepisy z których, dzieci przygotowywały pyszne potrawy.  Przepisy (z wyjątkiem Spring Rolls) są autorskimi pomysłami Pani Anity i Pani Beaty opiekunek naszego koła kulinarnego:

Makowiec

Spagetti

Nerkowiec

Deser sezonowy

Spring Rolls

Marcowa sałatka